ЈОШ ЈЕДНОМ СМО ПОМЕРИЛИ ГРАНИЦЕ!
19.1.2011

У оквиру процеса израде Локалног плана за борбу против корупције (ЛПБК) у гадској општини Палилула одржана је презентација и разговор о нацрту Локалног плана за борбу против корупције града Ниша и промовисана активност општине Палилула у овој области. О нацрту Локалног плана за борбу против корупције града Ниша говорили су: Павле Димитријевић, извршни директор Бироа за друштвена истраживања; Биљана Јовановић, члан Градског већа и координатор Радне групе; проф.др Игор Новаковић, председник ГО Палилула и Зоран Гавриловић, директор програма „Друштво против корупције“;


Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ), уз финансијску подршку УСАИД-а и Института за одрживе заједнице, у оквиру програма Јавно заговарање у пракси реализује пројекат израде Локалних планова за борбу против корупције у Крагујевцу, Нишу, Зрењанину и Пожеги. Током осам месеци (март-октобар) 2010.године, у Нишу је реализовано  истраживање "Мапа антикоруптивног активизма" којим је утврђено стање капацитета за борбу против корупције у Нишу и које је послужило да се у сарадњи са Центром за људска права у Нишу изаберу представници Радне групе за израду Локалног плана за борбу против корупције на принципима демократске партиципације. Радна група је, кроз консултативни процес, у оквиру кога је одржано 10 састанака, дефинисала и једногласно усвојила садржај Нацрта Локалног плана борбе против корупције Града Ниша, о којем ће се изјаснити и одборници Скупштине града Ниша почетком 2011. године- истакла је Биљана Јовановић, члан Градског већа и координатор Радне групе.

Корупцијом се сматра злоупотреба јавних овлашћења и положаја у државном или приватном сектору зарад личних интереса и користи. Корупција постоји тамо где постоје монополи удружени са дискреционим овлашћењима, а где нема (кривичне и моралне) одговорности - нагласио је у поздравној речи председник Градске општине Палилула, др Игор Новаковић. Као одговорна организација локалне самоуправе Града Ниша, усвојили смо систем менаџмента квалитета у складу са високим захтевима стандарда ИСО 9001:2008., који је омогућио бољу комуникацију са свим категоријама становништва и потпуно задовољство корисника услуга–грађана и свих запослених. По рецима професора Игора Новаковића, резултати анализе општинских прихода у Градској опстини Палилула, који су вишеструко увећани у 2009/2010 у односу на ранији период, потврда су доследности руководства општине у остваривању Стратегије развоја и спречавања појаве корупције. У циљу ефикаснијег и савременог остваривања права грађана, бољег сагледавања проблема грађана, као и подизања квалитета услуга које пружа Управа општине, отворили смо и КОНТАКТ ЦЕНТАР-ИНФО 48, јединствен информациони систем који омогућава да у року од само 48 сати, у сарадњи са надлежним Управама, ЈКП и Службама Града Ниша, Нишавског управног округа, Пореском управом, Полицијском управом и другим организацијама, обезбедимо повратну информацију и решавамо захтеве грађана.

За разлику од републичког нивоа који је у фокусу интереса јавности када покрајински, градски и општински нивои још нису доспели у жижу интересовања када је у питању борба против корупције-подсетио је Павле Димитријевић, извршни директор Бироа за друштвена истраживања. Потреба за борбом против корупције на локалном нивоу, по речима Димитријевића, произилази из наступајуће децентрализације, са којом ће се на покрајине, градове и општине преселити значајан део овлашћења са републичког нивоа. У прилог потреби успостављања ефикасног антикорупцијског механизма иде закључак GRECO-a 3 о непостојању борбе против корупције на локалном нивоу у свим државама источне Европе.

По речима Зорана Гавриловића, директора програма „Друштво против корупције“, актуелне антикорупцијске иницијативе на локалном нивоу могу се поделити на оне које реализују локалне самоуправе, оне које су инициране од стране цивилног друштва у сарадњи са локалном самоуправом и оне које реализују организације цивилног друштва самостално. Свим активностима је заједничко одсуство одрживости, нормативна нерегулисаност, мањак политичке воље, низак утицај заинтересованих страна на остваривање планираних циљева, недостатак кадрова и зависност од донаторске помоћи, одсуство ефективне сарадње заинтересованих страна у оквиру локалне самоуправе, а пре свега цивилног друштва и органа локалне самоуправе.